Badrumsväggar uppe

   
Före                                                            Efter

Skiva på badrumsgolvet är lagt och nu har det också kommit upp skivor på väggreglarna. Så nu kan man verkligen se hur stort badrummet blir. Eller litet snarare. Det blir ju inget spa direkt. Hallen blir inte så trång som vi först var oroliga för.

Jag har hållt mig på vår våning idag och tagit fram julgrejerna och adventsljusstakar. Vi fick en jättefin krans av mamma som hänger på ytterdörren. Juligt och fint!

/M

Klackarna i golvet

Nu ligger det golv på golvet i badrummet. Spånskivor alltså, och rör har dragits och monterats där det ska bli dusch, handfat och toa.

En pelletskamin har också monterats som ska hålla värmen uppe under tiden.

/M

Söndags-göra

Idag har vi spelkulerat kring hur vi ska placera diskmaskinen. Väggen är 2,20 bred och där ska spis, diskho och diskmaskin alltså få plats. Det finns ju smala diskmaskiner så det ska nog lösa sig. Men som bekant är det väldigt svårt att bestämma en sak på pappret och sen förverkliga det i praktiken. Oftast blir man förvånad. "Oj vad trångt/litet/mörkt det blev."

Idag har jag spacklat första omgången av två av väggen utmot gatan i vardagsrum, väggen ut mot gatan i rummet intill, entré-utrymmet och i köket.

Fy vad helgerna går fort.

/M

Klackarna i taket

Idag har vi kikat runt på tak. Det blir vit panel. Men i vilken riktning ska panelen gå när rummet är typ U-format? Ja det tål att tänkas på. Får se hur golvbrädorna ligger och utgå ifrån det kanske.

H och Gargamel har köpt mer gips och grejar just för tillfället med vattenledningar. Jag har faktiskt inte haft ork att gå ner och kolla hur det går. Speciellt inte eftersom det är så kallt. Det var åtta grader där nere förut. Men jag tror att de eldar nu iallafall. Jag har städat runt här uppe istället och dammat och skurat. Och så har jag burit upp lite skrot på vinden och burit ner adventsbelysningen och kollat så att alla lampor lyser. Och det gjorde de.

Nästa helg är det ju 1 advent! I vardagsrummet ska jag nog inte ha någon julbelysning eftersom jag är så nöjd med lamporna. Funderar istället på att sätta röda sidenband på lampfoten.

Det vore trevligt med lite julbelysning ute i trädgården men det får nog vara för i år.

/M

Mera gips



Fler och fler väggar får gipsbeklädnad och nu kan man skönja att arbetet går framåt. När väl väggarna rätats upp går det ganska fort att sätta gips kan man konstatera. Fast det är ju givetvis ganska krävande arbete.


Här ligger skivor som väntar på att komma upp på väggarna.


Svärfar var inte helt med på att vara med på bild.

I övrigt: nya hål i toalettens betongbjälklag är nu färdiga. Så nu är det snart dags att dra ner avlopp och nya vattenledningar. Vi ska också bestämma oss för vilket tak vi ska sätta i entré/rum/hall.
I källaren fortsätter målningen av dörrar och karmar.

Det är vinter nu och förkylningstider sinkar arbetet. Det är jättetrist. Men tryggt att vi har så god hjälp från omgivning.

/M

Trädgårdsarkitektur anno 1926

Det är roligt att hitta grejer i gamla gömmor. Idag hittade vi en ritningen "Trädgård för Herr EA ritat av arkitekt Carl W Hansson i april 1926. Det är jätteintressant.

Här framgår det att ekarna vid vår infart är pyramidekar, att där nuvarande ful-tujor stod tidigare röd och vit syrén och ett japanskt äppelträd. 

Åkerö och Signe Tillish är två av äppelträden. Det som har så många sorter och som jag gjorde paj på är en korsning av Sävfstaholm, Ribston, Filippa och Gul Richard. Och det som har genomskinligt fruktkött som det kom max tre äpplen på ska enligt uppgift vara Oranie.

Ett av päronträden heter Göteborgs diamant men från början satt här ett astrakanträd. 

Kul eller hur?

/M


Jag tänder på lampor

I love my new lamps in our livingroom.

Under min semesterdag igår som jag tillbringade med mamma, köpte jag lampor.  Detta föregicks av en halv dags letande i olika affärer innan jag tillslut hittade ett par som såg ut precis som jag ville. Och så fort jag kopplat in dem och ställt dem i fönstren blev jag tok-kär i dem. De passar jättebra. 

Det gör faktiskt en del skillnad att ha lampor i fönstren som lyser upp i mörkret. Utifrån såg det tidigare nästan lite spöklikt ut.

Har spacklat i lägenheten två gånger nu. (I skarvarna är det en omgång kvar). Fortsätter när fler väggar kommer upp, vilket de gör sakta men säkert.


Vad tror ni om detta?

Har kikat på våtrumstapet också till badrummet i lägenhet och till vår egen kommande renovering. Vi ska ha tapet istället för kakel/klinkers. Det är inte helt lätt eftersom marknaden för våtrumstapeter inte är så het just nu. Det är ju bara kakel överallt. Men jag tycker dels att det är fräschare med tapet och dels har vi på grund av husets karaktär blivit rekommenderade att satsa på våtrumstapet. Men bara man hör ordet våtrumstapet så tänker man direkt på pastellfärgat och stormönstrat. Jag vill ju ha sobert och classic style anno ca 1930. Men jag tror att jag har hittat en kollektion som passar (se bild). Den går i i färgskalan vitt, ljustgrått och mörkgrått. Djärvt och living on the edge eller hur? Not! (Men jag resonerar att man med hjälp av handdukar och sånt kan variera färgsättning.)

 
/M

Vacker med spackel

Lyktorna som jag nämnde sist som står på trappan är nu svarta. (Det finns också lite svart färgrest på golvet i källarn.....) De lyser upp i alla fall. Men med anledning av alla höststormar senaste tiden har det varit svårt att få ljusen i dem att hålla sig tända.

Nu har trädgården också rensats på såväl löv som de flesta av äpplena. Det blev en hel del säckar med löv som vi fyllde förra helgen. Får se när löven på ekarna vid grinden lossnar. Då blir det krattan som åker fram igen.


Arbetet med att räta upp väggarna i lägenheten fortsätter och där har vi stor hjälp av svärfar. Sen kommer H och fäster gipsskivor på dem.




Och idag så började jag att spackla skruvhål. I köket, i rummet bredvid, i vardagsrummet samt i sovrummet på de väggar som det sitter skivor på. Det tog hela dagen. Så nu är jag rejält trött. (och frusen, det är inte speciellt varmt i lägenheten)

H har putsat mycket på murstocken som sticker fram i sovrummet för att få den jämn och fin.
 
Imorgon ska jag ha en semesterdag från jobbet. Då ska jag göra omgång två av spacklingen. Mamma ska komma och hjälpa mig att spackla i skarvarna. Det känns lite tryggare om hon gör det, tror jag.

Jag ska mäta upp trädgården också och få den på pränt för att kunna göra en långsiktig planering av den. Att göra om i trädgården ligger förvisso långt långt långt långt borta i tiden för oss men har man en plan så har man något att rätta sig efter. Vet ju redan nu att jag inte vill ha några rabatter, så de som finns idag ska väck. Vill istället ha buskar och de få blommor jag vill ha vill jag ha planterade i krukor. Men som sagt, det är lååångt dit. Bra att ha föräldrar som är intresserade och som har ögon för sånt.  Då kan de hjälpa mig i trädgårdsarkitekturen och se vad som passar till huset.

/M

RSS 2.0