It´s electric


Snobbar som jobbar

Arbetet med att dra el fortsätter idag. H och K står i och jobbar och sliter. (Fast nyss när jag tittade in kunde jag skymta ett par ölburkar.) Gött! Man SKA ha det bra när man jobbar. Och för tusan, det är ju lördag tjoho! 
Är lätt avundsjuk på dem, nåväl får kila till affären och köpa alkoholfri öl. Carlsbergs är rätt okej faktiskt.

 

Min dag har mest handlat om trädgårdsarbete. Började med att kratta, vilket var idioti eftersom det är ganska blåsigt och strax var det lika mycket löv på gräsmattan igen, trots att jag skakat äpple- och päronträden rejält innan.
Plockade ner äpplen från Åkerö-trädet och från Vad-Det-Nu-Heter-Med-Så-Fult-Skal-trädet i två rejäla lådor. Det sistnämnda har väldigt söt smak men det är svårt att se om de är ruttna eller inte eftersom utsidan är så fläckiga. Ska se om man kan göra mos eller nåt på det.
Jag tog också rätt på en del Åkeröingar som hade några små skönhetsfläckar så sen ska jag kolla upp lite recept om man kan göra något av dem. Tips tas tacksamt emot! Ska det bli en paj månne? Tveksamt om jag själv kommer att äta något. Frukt i en paj är inget för mig.

Jag har också skrapat räcket på balkongen idag, det var i mycket sämre skick än det på verandan. Väldigt rostangripet och flagigt. Så det tog sin lilla stund. (Hade nog kunnat vara lite mer noggrann förvisso...) Är vädret bra imorgon så kan jag förhoppningsvis måla det.

Jag tror inte jag orkar så mycket mer idag. Man håller ju igång hela tiden!  Kommer knappt ihåg vad jag använde helgen till när jag bodde i lägenhet. Men det är jätteskönt att vara ute i friska luften en hel dag som denna vackra höstdag. Man får en enorm energikick.

/M


Vi har fått hyresgäster

Jippie! Igår blev det klart att vi får hyresgäster. Det känns jättebra.
När jag berättade det på jobbet så trodde en kollega att vi hade fått in möss i huset, eftersom hon själv har problem med en liten husmus som bygger bo i hennes merca.

Nä, vi har fått riktiga hyresgäster. Gött! (Fast mössen kommer väl också snart. Har hört nåt om 10 oktober, det datumet slår aldrig fel. Nåväl vi får se...)

I helgen verkar inte väderprognoserna vara på min måleri-sida. Skulle gärna vilja hugga tag i balkongen. Men så är jag sjuk också så det är väl inte så hoppsan-hejsan.

Nu måste jag gå. Har muffins i ugnen som väntar (och lite smet som jag ska äta)

/M

Helgrapport



Den här helgen har vi haft mycket god hjälp och det känns som att vi verkligen har utnyttjat helgen till fullo. Vädret har varit på vår sida också när det gäller målning utomhus.

Vi har haft ett flertal besök, både släkt och vänner och en hel del grannar har varit förbi. Vi fick jättefina inflyttningsorkidéer från F och V som jag ska sätta i krukor.



Verandan är äntligen klar och likaså ingången på gaveln. Pelarna har blivit vita och idag fick jag först hjälp från C och senare från M. M har också gått loss på balkongen på övervåningen där hon plockat bort den fula plasten som satt där tidigare. Är jättenöjd över verandan, det blev jättejättebra. Supertack tjejer!

S kom också förbi med en present: plommonmarmelad med plommon från vårt träd! Har inte testat än men det ska vi snart göra.


H har tillsammans med CJ fortsatt att fräsa i väggarna där elen ska gå. De har också gjort avväxlingar av en vägg. Dessutom hann de med att borra hål från skorstenen in till vår kakelugn så till veckan ska vi kanske bila i skorstenen så att man inom en snar framtid kan elda i den.

Nu är denna helg över. Vi är nöjda såhär långt. Vi håller vår tidsplan och det känns bra.

/M


Gargamel was here



Idag har vi inte hunnit göra så mycket. Men Gargamel, han har jobbat från ottan till eftermiddan och slitit. Titta vilket fint golv han hittade under det gamla i hallen, det är det utrymmet som vi själva tar i anspråk när vi ska göra vår egen hall större. Nåväl, ett projekt som kommer längre fram...


Mamma har också slitit och fortsatt slipningen av luckor. Själv gjorde jag tredje och sista strykningen av pelaren. Hoppas att det inte börjar regna igen innan färgen hunnit torka.

Ser fram emot helgen. Skönt att den kommer imorgon....

/M

Mittwoch



Idag har andra strykningen på pelaren gjorts och det blev en enorm skillnad. Ett lager till så är det klart! Känns bra att färgen funkade så jag ser fram emot helgen då veranda-pelarna ska målas.


H håller på och gör utrymme för alla el-ledningar som ska dras och så diskuterar vi åt vilket håll innerdörrarna ska gå åt. Det har ju viss betydelse så att strömbrytarna hamnar på rätt sida och inte bakom dörrarna.


Mamma har slipat och spacklat de luckor och lådor som ska sitta i den charmiga serveringsgången i anslutning till lägenhetsköket.

Nu ska jag fortsätta att fylla på TTD-listan (Things To Do).

/M

Vit Biltema-färg duger gott


Lite flammigt efter en strykning

Har följt nära och käras råd genom att välja vit färg på pelaren till trappräcket. Gjorde en strykning nu på kvällen. Jag får nog lägga fler lager för färgen var inte så täckande. (Jo, givetvis använder jag ett munskydd när jag målar vilket gör att jag ser ganska mysko ut. Det är ett jättestort skydd med ett luftreningsfilter. Förbipasserande kanske tror att huset är så utsatt att vi håller på att sanera mot gift eller något.)
 

Samtidigt gjorde H och CJ klart en vägg i ett av lägenhetsrummen med att sätta upp skivor. Mamma har också varit här och slipat och fejat. Jättelyxigt att få sån hjälp.

Nu måste jag snart skaffa ett annat skärp till mina arbetsbyxor, för nu går inte det runt mig!!!

/M


Svart eller vit?



Vilken färg ska pelaren längst ner ha egentligen?


Arbetet med räcket fortsätter. Bruna räcket blir svart. Pelarna mot balkongen ska målas vita. Men pelaren längst ner...vilken färg ska det vara egentligen? Först var jag inne på vitt med övre plattan svart. Men nu är jag mera inne på helsvart.
Tittar man på pelarna som sitter på balkongen så känns det självklart att de ska vara svarta...eller?

Tricky one.


Hallen före och efter isolering

/M


Fyra nyanser av brunt



Nya skivor till köksväggarna i lägenheten. Här kommer det bli en spis längst till vänster, följt av en diskbänk med diskho. Köksskåpen ska gå ända upp i takhöjd för att utnyttja utrymmet maximalt.

Idag har vi satt upp skivor i köket, skaffat utrustning till el-dragningar.
Brorsan CJ kom hit alldeles frivilligt och började skrapa färg från en garderobsdörr. Den kommer också att bli lika fin som luckorna som mamma slet med i går.

När CJ gjort grovjobbet tog jag över med finliret, att komma åt vid listerna. Aj det var jobbigt åt min rygg. Så jag får fortsätta en annan dag. Istället fick jag motivation till att måla om trappräcket.
Jag fattar inte att allt i och på huset måste vara "fyra nyanser av brunt". Trappräcket är med andra ord också brunt. Så jag tog cykeln till bygg-fabriken och köpte svart färg och började måla, något som tog hela eftermiddagen.


Bakom främre räcket syns resultatet. Jag tror det kan bli jättebra och inte så gubb-sorkigt. (kom inte på nåt bättre begrepp)

Sen lyckades CJ komma med en helt briljant idé till lägenheten:  att utnyttja en del av entréhallen och bygga ett klädskåp (walk in closet) som man når ifrån sovrummet. Det är jättebra att de som besöker oss/hjälper oss kommer med nya fräscha idéer. Det hade vi nog aldrig kommit på själva, trots att vi vänt och vridit på ritningarna 1000 gånger.


Fredag kväll vilken härlig kväll


Den här luckan var 60-talsbrun tidigare.

Idag har vi åter haft värdefullt besök av MaPa. Mamma har tagit bort färg från luckorna som suttit i serveringsgången i lägenheten. Hon har slitit så hårt att hennes händer är fulla av blåsor. Men resultatet kommer att bli jättebra.

Pappa har hjälpt mig att få upp en hylla i sovrummet och så har vi fått upp sänglamporna bland annat.

Det är roligt att vi får mycket besök från nyfikna i vår omgivning. Det kräver dock att man ständigt får ha skafferiet laddat med kaffe. :)
Varken jag eller H dricker särskilt mycket så för oss är det ovanligt med detta ständiga drickande. Jag har också avancerat genom att baka kanelbullar och muffins så att vi har någonting till kaffet. Får se hur länge jag orkar ha ett lager med fikabröd hemma.

/M


Fiat lux

Före och efter
Vårt superdupertrendiga kök

Varde ljus!

 
Idag har en hylla ovanför vår diskbänk i köket kommit upp, med spotlights som lyser ner över diskbänken. Aldrig läge med att ha en massa smutsiga tallrikar där, med andra ord. Men det blev väldigt bra. Tack pappa!

En hylla till ska kanske upp ovanför för att skymma den fanstastiskt fula väggen. Ska sova på saken.


De här vackra rullgardinerna i vardagsrummet kastade jag idag.

Vi får så mycket värdefull hjälp från våra föräldrar så vi vet inte hur vi ska kunna ge tillbaka. Det känns verkligen jätteskönt och vi är otroligt tacksamma.


Och mamma kör stenhårt med värmepistolen för att få bort gammal färg från luckor och dörrar.



H och svärfar har reglat upp väggarna i det som kommer bli hall+korridor+hall. 

/M

Okej, en kort historik

M och H blev ägare till ett hus i september.
Det är en villa från 1925
På övervåningen bor vi.

Och så bottenvåningen...
Här var det från början två lägenheter, en med ingång från gaveln och en med ingång ifrån baksidan. Den med ingång från gaveln var inte ens ett rum o kök utan tja,,, ett kök i det rum som nu räknas, samt en toalett med handfat.
Den andra lägenheten var en trea.

Vi håller på och ska göra en lägenhet av hela bottenvåningen som vi sedan ska hyra ut. Det kommer således bli en fyra på ungefär 90 kvadrat.

Eftersom tidigare ägare inte har haft bottenvåningen uthyrd på cirka 15 år har allt stått i princip orört. Och vi river ut - ALLT!
Plastmattorna med träimitation ska bort, masoniten på väggarna ska väck, elementen ska målas om och ett helt nytt kök och badrum ska in.

Vi ska MAO inte lägga så mycket krut på vårt eget boende (förutom ett nytt badrum) eftersom vi vill bli klara med bottenvåningen så fort som möjligt. Vi inser att det är mycket arbete och H har för tillfället semester för att renovera.(om man nu kan kalla det för semester) M har tagit ledigt just idag och snart kommer mina "medhjälpare" (Mamma och pappa) för att hjälpa till.

Tidsplan? Jo, till jul är det ju bra om det mesta är klart eftersom då har bullen i ugnen jäst klart.

Du som är nyfiken och vill hälsa på är givetvis välkommen men bara om du kommer med arbetsbyxorna på.... :)


/M

Följ renoveringen av huset via bloggen

Hej!

Har tänkt att hålla er uppdaterade på hur vårt projekt fortskrider. Sedan vi satte släggan i väggen för första gången så har det faktiskt hunnit hända en hel del. Men ack, så långt det är kvar...



Före och efter. Ett stort steg var det att öppna upp mellan de två lägenheterna. Nu är det en lägenhet i bottenvåningen, äntligen


Byggarbetarn visar var väggen kommer att gå

Till barnkammaren krävs lite kosmetika till väggarna. Vi målar över den fula gröna tapeten med en sandfärg samt slänger på vit färg i taket
Ful tapet får lite kosmetika. Detta är barnkammaren hos oss som får en sandfärgad kulör och vitt tak

Lite bräder blir många.
Lite bräder blir många

Här har vi tagit bort tapeterna i ett av rummen
Här har vi tagit bort tapeterna i ett av rummen

Här har vi rivit i vardagsrummet. Rejäla bjälkar
Här river vi vardagsrummet. Rejäla bjälkar

Man hittar en hel del gamla tidningar bakom masonit och alla lager med tapet. Morgontidningar från 1937 och Magasin
Man hittar en hel del roligt bakom tapeterna

Miljarders spikar sitter i väggarna som ska bort innan de nya skivorna sätts på.  M är förste spikdragare
Miljarders spikar

Här har H bilat i det som var två badrum som nu ska bli ett
Här har H bilat i det som var två badrum som nu ska bli ett.

...och ibland bilar man ner ett hål till källaren...
...ibland bilar man ner till källaren...


Här är badrumsgolvet innan vi börjat bila




Tidigare ägaren kommer och ger en historik


Två bröder har gått loss på badrummet



X antal turer till tippen har det blivit. På väggarna möter gammalt...tja.. ännu äldre...


Här river vi köket. Gött att sätta släggan rätt in i ett skåp. Kaklet var det mer jobb med.


Här kollas det om det är riktigt trägolv under, men det sitter några lager masonit


Istället för första spadtaget. Här är den första bilden och det första kofotstaget. I hallen


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0